IJsduiken op zondag 4 maart Vinkeveenseplassen

Op 4 maart 2018 was het zover: Er kon weer eens onder het ijs worden gedoken!
De Siberische Beer had Nederland de laatste week van februari in zijn greep gehouden en het zag er gunstig uit voor een ijsduik. De temperaturen waren flink ver onder nul geweest en er werd de dag ervoor op veel plaatsen in het land weer eens echt geschaatst op natuurijs.
Als fanatiekelingen vertrokken we op zondagochtend naar Vinkeveen en vonden een jachthaventje waar genoeg ijs lag en het water ook nog eens diep genoeg was.
Als eerste werd een goed plek uitgezocht waar we het water in en uit zouden kunnen. Richard had een mooie ladder mee en die werd langs de kade geplaatst en goed vastgebonden. De lijn werd uitgelegd en even later verdwenen Richard en Henk als eerste onder het ijs. De ijslaag was mooi helder en ze konden goed gevolgd worden van bovenaf. Na een klein kwartiertje kwamen ze weer boven bij het wak. Daarna verdwenen Frits en Loek onder water. De beloning was een mooi, klein duikgebiedje met kleine veenbulten en wat waterplanten. Natuurlijk moesten er wat foto’s gemaakt worden als bewijs dat we echt onder het ijs waren en niet lang daarna stonden ook wij weer op de kant.
Inmiddels was het bijna lenteachtig weer geworden. De temperatuur lag op bijna negen graden. Er stond nauwelijks wind en we stonden heerlijk in het zonnetje met een lekkere bak koffie en een stroopwafel.
Wat een geweldige ochtend!
Nu dan maar ook echt naar het voorjaar!
Loek